Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2016 09:43 - Божията майка
Автор: etienne Категория: История   
Прочетен: 972 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.03.2016 12:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато започвам темата за Божията майка, подчертавам, че говоря само за събития и факти от Библията. Следователно, ако идеята "божия майка" съществува в някаква друга религия, то аз по никакъв начин не я обсъждам.Бог е който, е създал всичко в деня на създаването му. Това е един важен ден, толкова важен, че с него започва Библията. В следващата една седмица Бога работи "здраво" всеки един ден и създава всичко, което виждаме. За невидимия свят, който той е създал има различни версии, кога точно е създаден, но той не е описан изобщо, когато Бог говори за вселената, която познаваме. В шестия ден Бог създава единственото създание, направено по неговия образ и подобие, и това е човекът. Човекът е създаден мъж и жена, и му е заповядано да се размножава и да владее земята. Когато човекът бил излъган от Сатана, че е добре да стане "като Бога", той пада в престъпление и всичко, което Бог е вложил в творението  пада под божието проклятие. Смърт, болести, гняв, грях, глад, мизерия, войни, омраза, и каквото ви дойде още на ум правят от света едно мизерно място, в което всеки ден се заравят в земята все нови и нови човешки кости.

Бог обещал на човека спасение, обещал го още на Ева, като ѝ казал, че от нейното потомство, ще се роди един, който ще смаже главата на змията! Бог продължил да говори за това потомство през цялото време. Той говорил на Енох, че Господ идва, говорил на Авраам, че от потомството му ще произлезе един, в когото ще се благословят всички народи на земята. Бог говорил чрез цял един народ - Израел - чрез чиито пророци Бог постоянно говорел за идването на Праведния. Книгите на старозааветните пророци са изпълнени с пророчества за Божия Син (над 300 казват), които се изпълняват буква по буква в животът на Исус от Назарет. След като възкръсва от мъртвите, той е грабнат на небето, където е и до днес, като за нас има обещание, че който вярва в Него получава вечен живот и няма да отиде на съд, понеже Бог се готви да съди вселената праведно и то скоро!

Бог и Исус се явяват вечни, те не са създадени, нито имат край, който предстои, или  който се е осъществил вече. Бот казва за себе си, че е алфата и омегата, или на български а-то и я-то, началото и краят на всичко. Ако го изразим на математически език, Той съществува от минус безкрайност до плюс безкрайност. Ако го изразим геометрично, бихме използвали една права линия, която наляво обяснява миналото, а надясно бъдещето и тази линия няма край. Ако го обясним граматически, ще използваме линията на времето и преди плусквамперфекта ще сложим вечността, и ще я добавим след бъдещето време в дясно. Ако подходим философски-физически ще поставим Бог извън  пространствено-времевия континуум, понеже той не е от този свят, а просто го е създал. Този свят включва и човека като Негово творение.

Сега идва моментът, в който на сцената се появява идеята за божията майка. За мене е истинска тайна, защо на някой, който чете Библията и се счита, че я разбира, му хрумва да я марече майка на Бога. Защото от цялото повествование на Библията, част от което засегнахме, се вижда, че не би могло човек, който определено е сътворен от Бога, и определено има начало, да е родил бог. Не е възможно. Човек ражда човек и това е, което е заложено в нас.

Ето я и самата доктрина за божията майка. "Те" казват,че Мария, майката на Исус, е божия майка, защото след като от нейната утроба се ражда Божият Син, който е сам Бог, то следователно тя е родила Бога и самият Бог е бил в утробата ѝ. Тук има много сложни и изключително "тънки" истини, за които трябва да се внимава, за да не се мине в злословие или ерес. Но основното е, че в утробата на Мария е било заченато бебе, поставено там от Святия Дух.

Тук  отворям малка скоба, че Святия Дух не е съпруг на Мария, както чувам някои да говорят, а той е Богът, Който поставя бебето Исус, което се развива в утробата ѝ подобно на всяко едно друго бебе, което се развива в утробата на която и да е друга майка по света, освен, че бебето в утробата на МАРИЯ НЕ Е ИМАЛО ГРЯХ. Така трудността и тайната да се обясни, как Бог е успял да се роди в тялото на човек остава неразкрита, но ни дава представата, че Мария не е родила бог, а човек. Сам Сина казва още в книгата на псалмите: Всеизгаряния и жертви не си поискал, нито са ти угодни, но приготвил си ми тяло". И сам той винаги се нарича Човешкият Син. Следователно Мария е майката на Исус, факт. Но не е и не би могла да бъде майка на Бога, защото естеството ѝ е човешко, тя има начало, което е да кажем не повече от двадесетина години преди раждането на Спасителя. Следователно да се въвежда термин "божията майка" е особено заблудително, понеже кара хората да се кланят на Мария, като на човек, годен да роди Бога, а тя не е.

В доктрината за Мария има още много други сериозни проблеми с учението на Библията. Този обаче считам,че е най-основния, и ако деноминациите, които изповядват подобни твърдения, неосновани на Библията, обновят тези твърдения с библейски, много по-малко хора ще се объркват в търсенето на Бога, който е достатъчно трудно и така да бъде открит от човека. Практически невъзможно, ако Бог не започне пръв това. Зная, че големите деноминации, а и малките такива са практически като паметници от миналото и тяхното обновяване би било възкресение от мъртвите, но съм повярвал в Бога, който възкресява мъртвите, така че  за него и това е възможно.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: etienne
Категория: История
Прочетен: 19768
Постинги: 10
Коментари: 16
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031