Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2016 10:32 - Какво Библията нарича грях?
Автор: etienne Категория: Други   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.03.2016 10:36


Всеки човек има ценностна система, с която оценява доброто и злото. Всеки един от нас си представя едни неща за добри и ценни, а други неща за безполезни и глупави, а трети за зли, порочни, извратени, съсипващи, унижаващи и т.н. Човечеството често мени мнението си за доброто и злото. Либералите и комунистите мислят по един начин, консерваторите по друг, будистите по трети, мюсюлманите по четвърти. Дори медиите си имат мнение - ако една медия е зависима от даден човек, то неговото разбиране за добро и зло, полезно и безполезно се проектира ясно върху дадената медия. Капитализмът например възхвалява егоизма, като го нарича ""движеща сила на развитието"". Логиката за тях е, че един човек, който търси своя интерес, рано или късно става полезен и за останалите, наемайки ги на работа и подобни.

Библията е доста различна от всички тези модели. Тя повечето пъти не е съгласна дори с християните. Каква е причината? Библията я нарича грях. Тази дума описва състояние в което някой пропуска целта, не улучва. Словарь Дворецкого
ἁμάρτημα, ατος τό
1)    промах, ошибка: τὸ παρὰ τὴν τέχνην ἁ. Plut. погрешность против (правил) искусства;
2)    прегрешение, грех, проступок, провинность, преступление (εἴς τινα Plat.; ἁμαρτήματα ἁμαρτάνειν περί τινα Lys.);
3)    недостаток, изъян или болезнь: τὰ περὶ τὸ σῶμα ἁμαρτήματα Plat. телесные недуги.
 
Да пропуснеш целта... хм?  А коя е целта? Целта, с която Бог създал човека. А тя е за Него самият. Бог направил човекът по Своя образ и подобие, като целта му била да има същества подобни на Него, с които Той да живее. Но човекът пропуснал тази цел, отклонил се.

Ако Бог бил какъвто и да е, ако бил да кажем нещо като гръцките богове, които са подобни на хората, то не би имало проблем. Но Бог не е такъв - Той е свят Бог. Неговата святост се изразява в това, че той не е способен да върши зло. Следователно, човекът пропускайки целта за своето създаване, която била любов към Бога и вечен живот с Него, започнал да върши зло - ние всички сме наясно. Всичко, което не е от любов е грях, ни учи Библията.

Най-лесно е да се види Божието отношение към греха, когато погледнем към кръстта на Исус Помазания, Божият Син. Фактът, че Бог постановил, че само жертвата на някой праведен може да изчисти нашите престъпления, е достатъчен, за да разберем, колко много Бог се е разгневил на греха, и каква е цената, която бихме платили ние, ако не се съгласим с Бога - и тя е вечна смърт.

Има много други аспекти и обяснения на греха, но основата е това, което вече казахме. Радостното е, че Бог не е оставил нещата на това ниво, а е дал обещания, които ще разгледаме в отделна тема.

 
***
 
Като четиво от Библията ще ви представя началото на Библията, първите ѝ изречения от православния превод : Битие 1:
 
В начало Бог сътвори небето и земята. А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната, и Духът на Бога се носеше над водата. Рече Бог:
– Да бъде светлина!
И биде светлина.  Видя Бог, че светлината е добро нещо, и отдели Бог светлината от тъмнината. Светлината Бог нарече "ден", а тъмнината - "нощ". Биде вечер, биде утро - ден един.


Тагове:   Бог,   грях,   святост,   Библията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: etienne
Категория: История
Прочетен: 19825
Постинги: 10
Коментари: 16
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930